Interview Harry van Rooijen, gemeente Meierijstad
'Zoek eerst samenwerking voordat je plannen maakt'
Zonder draagvlak wordt het lastig om ambitieuze natuurplannen te realiseren, weet Harry van Rooijen, wethouder duurzaamheid en infrastructuur van de gemeente Meierijstad. Hij adviseert daarom collega-gemeentebestuurders om eerst partners te zoeken. “Maak een lijst van wat je zou willen en zoek daar de partijen bij die kunnen helpen om jouw idee verder te brengen. Denk daarbij aan Groen Ontwikkelfonds Brabant, waterschappen, omliggende gemeenten en terreinbeherende organisaties, maar ook aan bijvoorbeeld het bedrijfsleven en de gemeenteraad. Een breed draagvlak helpt uiteraard ook om de vaak noodzakelijke financiële ondersteuning te krijgen.”
 
De gemeente Meierijstad (“geografisch de grootste gemeente van Brabant”) komt voort uit een fusie van de voormalige gemeenten Sint Oedenrode, Veghel en Schijndel. “Die drie gemeenten hebben eerder al fors ingezet op natuurontwikkeling. Mozaïek Dommelvallei, Eerdse Bergen en uiteraard Groene Woud zijn daar mooie voorbeelden van”, zegt Van Rooijen.“De gemeente Meierijstad volgt de lijn van haar voorgangers: kansen grijpen als ze zich voordoen.”
 
Van Rooijen somt moeiteloos een aantal lopende projecten op: de aanleg van natuur langs de nieuwe snelfietsroute over het voormalige Duits Lijntje, de vergroening van het stroomgebied van de Dommel en het creëren van een groene zone bij Foodpark 2. Bij al deze projecten is gemeente Meierijstad soms zijdelings en vaak direct betrokken. “In 2019 gaan we planmatig de groen-blauwe structuren in onze gemeente in kaart brengen. Samen met Groen Ontwikkelfonds Brabant willen wij versnelling aanbrengen in de realisatie van de plannen, die als onderdeel van deze structuren worden ontwikkeld.” Van Rooijen werkt niet alleen graag samen met Groen Ontwikkelfonds Brabant, maar trekt ook intensief op met de waterschappen De Dommel en Aa en Maas. Het bedrijfsleven is een andere belangrijke partner. “Onze gemeente wordt meer en meer een economische hotspot”, zegt Van Rooijen. “Wij praten met ondernemers niet alleen over economische ontwikkelingen en werkgelegenheid, maar ook over hoe zij duurzaamheid toepassen en hoe bedrijven kunnen bijdragen aan de vergroening van hun directe omgeving.”
 
Natuur trekt ook toeristen aan die graag willen recreëren in een aantrekkelijke omgeving. Het is bovendien een van de redenen waarom mensen in Meierijstad komen én blijven wonen. “Onze gemeente telt sinds de fusie dertien kernen. Onze inwoners willen er plezierig kunnen wonen, nu én in de toekomst. Om onze kernen leefbaar te houden is het belangrijk te blijven investeren in de aanleg van nieuwe natuur. Natuur is voor ons ook een belangrijke bouwsteen van een klimaatbestendige openbare ruimte.”
Of Van Rooijen nog tips heeft voor andere gemeenten die ook nieuwe natuur willen ontwikkelen? “Zoek de samenwerking. Probeer al in een vroegtijdig stadium draagvlak voor jouw ideeën te krijgen. En maak het niet te ingewikkeld. Soms kun je, samen met bijvoorbeeld het onderwijs, dorpsraden of particuliere grondeigenaren, ook mooie kleinschalige projecten opstarten.”
Lees meer
Contact
E-mail opties